Voorbeelden uit de praktijk

Groothandel

Een grote vleesleverancier regelt de temperatuur van zijn koelcellen op afstand. Hackers weten zijn netwerk binnen te dringen en voeren de temperatuur een graad of 30 op. De slager kan al zijn vlees weggooien, hij kan niet leveren aan zijn klanten en als kers op de taart krijgt hij alleen weer toegang tot zijn eigen systemen als hij de criminelen betaalt.

Webshop

Door een hack bij een populaire webshop liggen de wachtwoorden en privé-gegevens van bijna 4 miljoen Nederlanders op straat. De gegevens zijn verkocht via een hackersforum en er wordt nu actief misbruik van gemaakt. De webshop wordt verweten dat ze aantoonbaar een zwakke beveiliging hadden en niet zorgvuldig met de privégegevens van alle klanten en prospects zijn omgegaan. Naast de enorme reputatieschade die het bedrijf oploopt, is de kans groot dat dit een vervelend juridisch staartje krijgt.

Zorg

Een medewerker van een keten van tandartsenpraktijken opent een link in een e-mail van een leverancier.Hiermee geeft zij een hacker toegang tot o.a. het computersysteem en patiëntgegevens. Naast gevoelige medische gegevens, bevatten de bestanden informatie als namen, adressen, polisnummer van de verzekering en betalingen. De hacker verkoopt de gegevens op de zwarte markt en ze worden onder meer gebruikt voor identiteitsfraude.

Rechtskundig

Door een hack bij een grote IT-leverancier kan een derde van alle Nederlandse notariskantoren in een klap niet meer werken. Ze sluiten uit voorzorg hun servers en databases omdat de hackers via de leverancier mogelijk toegang krijgen tot hun eigen systemen. Een aantal grote notariële software leveranciers heeft hetzelfde gedaan. Zo ligt een hele keten door de hack bij één partij plat. De notariskantoren hebben geen toegang tot contactgegevens en kunnen hun klanten dus niet informeren over de gevolgen voor hun  afspraken en akten.

Bouw

Een aannemer werd meer dan een ton afhandig gemaakt door een datalek bij zijn accountant. Criminelen wisten uit dat lek de inloggegevens van zijn online boekhoudpakket te achterhalen en veranderden de gegevens van zijn leveranciers zo dat alle facturen aan hen uitbetaald werden. Dit kwam aan het licht nadat leveranciers hem als wanbetaler begonnen te behandelen.

Transport

Hackers gijzelden het computernetwerk van een logistiek dienstverlener. Nadat de criminelen ervoor zorgden dat systemen niet meer functioneerden en bestanden versleuteld waren konden de medewerkers op kantoor niet meer werken. Chauffeurs wisten hun route niet en keerden met volle wagens terug naar de thuisbasis. De schade liep in de papieren, boze klanten vroegen zich af waar hun leveringen bleven. Uiteindelijk besloot het bedrijf toch maar losgeld te betalen om zo snel mogelijk weer verder te kunnen.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.