Pensioenpremie hoeft niet hoog te zijn

Als ondernemer moet u zelf zorgen voor pensioeninkomsten die uw AOW aanvullen. Maar volgens het Centraal Plan (CBS) heeft een op de vier zzp’ers daarvoor niets geregeld. Soms is dat omdat gevreesd wordt voor de kosten. Maar de pensioenpremie kan heel betaalbaar zijn.

Bezorgd zakenman op zoek door het raam van een appartement
Nieuws
Datum: 23-06-2020

Er zijn drie redenen waarom uw pensioenpremie lager uit kan vallen dan u verwacht.

1. Vroeg beginnen, hoger rendement
Hoe eerder u voor uw toekomstige inkomen zorgt, hoe voordeliger u uit bent. Hoe zit dat? U bouwt stap voor stap een kapitaal op. Het eindbedrag wordt enerzijds bepaald door het geld dat u in totaal inlegt. Maar de periode waarin uw inleg rendeert, is van nog groter belang. Als u laat begint met pensioenopbouw, is die periode maar kort. Uw eigen bijdrage in de vorm van premies is in dat geval groter dan wanneer u al vroeg begint met uw pensioenopbouw. Hoe eerder u begint, hoe hoger het rendement en hoe bescheidener uw premie.

2. Belastingvoordeel, minder inleg nodig

Niet alleen een vroege start maakt uw pensioenpremie betaalbaar. U profiteert gedurende de opbouwperiode ook van een belastingvoordeel. De ingelegde premie is namelijk onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar en dat levert een belastingvoordeel op. Het bedrag dat vrijgesteld is van belasting wordt fiscale jaarruimte genoemd. Die jaarruimte is niet afhankelijk van het moment waarop u begon met pensioenopbouw, maar van uw inkomen en van hoeveel u al heeft opgebouwd. Heeft u een pensioentekort, dan is een hoger bedrag aftrekbaar. Door het belastingvoordeel gedurende de hele looptijd, is pensioenopbouw goedkoper. Zonder het fiscale voordeel zou u maar liefst 50-60% extra moeten inleggen. Wilt u weten hoe hoog uw fiscale jaarruimte is? Wij rekenen dat graag voor u uit.

3. Andere pensioeninkomsten

Uw pensioenpremie kan ten slotte beperkt blijven als u voor uw toekomstige inkomen ook uit andere potjes kunt putten. U bent bijvoorbeeld een tijd in loondienst geweest en heeft bij uw toenmalige werkgever pensioen opgebouwd. Misschien bent u aan het sparen of beleggen of verwacht u een erfenis van uw ouders. Ook hoeft u minder op te bouwen als het pensioen van uw partner royaal is. Heeft u een koopwoning? Dan is de vraag hoe lang u in de pensioenperiode nog vastzit aan hypotheeklasten. Na aflossing heeft u minder inkomsten nodig en daar kunt u uw pensioen op afstemmen.

Regel uw pensioen nu

Stel pensioenopbouw niet langer uit, maar neem contact op met ons kantoor. Wij berekenen uw fiscale jaarruimte, kijken naar uw totale financiële plaatje en bespreken met u hoeveel pensioen gewenst is. Op basis van die uitkomsten adviseren wij u over een pensioenregeling en laten we u zien hoeveel u daarvoor netto per maand betaalt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.