Nederlanders sparen miljarden in één maand

Nederlanders hebben in april zo’n € 4 miljard meer naar de bank gebracht dan dat ze hebben opgenomen. Een uitzonderlijke situatie, aldus De Nederlandsche Bank (DNB).

man en vrouw aan tafel met rekenmachine, geld en spaarvarken
Nieuws
Datum: 08-06-2020

Volgens DNB is de coronacrisis de belangrijkste oorzaak van het spaargedrag, schrijft Nu.nl. Consumenten konden niet meer naar de horeca, veel winkels bleven gesloten en onzekerheid over de duur van de lockdown maakte dat er minder reizen zijn geboekt. Het geld dat niet is besteed, bleef dus op de bank.

Reserve opbouwen

Ook de verwachte economische schade van deze crisis was een argument om meer te sparen. Op deze manier willen consumenten reserves opbouwen voor mogelijk slechtere financiële tijden.

Beleggers

In maart ging er ook al veel geld naar spaarrekeningen. Door de paniek op de beurzen hebben beleggers massaal hun aandelen verkocht en de opbrengst ervan naar de bank gebracht. Maar in maart is er aanzienlijk meer uitgegeven, waardoor er onder de streep in april meer is gespaard.

Nadelen sparen

Het nadeel van sparen is dat geld minder waard wordt. De spaarrente is immers lager dan de inflatie. En heeft u veel spaargeld, dan moet u ook nog box 3-belasting betalen.

Voordelen sparen

Toch heeft sparen een belangrijk voordeel. Uw spaarpot kan een goede buffer zijn voor tijden waarin het economisch tegenzit. En omdat u bij de meeste spaarrekeningen het geld kunt opnemen wanneer u wilt, beschikt u altijd over financiële reserves.

Deposito

U kunt er ook voor kiezen om uw geld in een spaardeposito onder te brengen. Het voordeel daarvan is dat u een iets hogere rente krijgt. Het belangrijkste nadeel is dat u het geld voor een vooraf besproken periode vastzet. Heeft u het tussentijds toch nodig, dan moet u meestal een boete betalen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over sparen en de uiteenlopende mogelijkheden? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.