Heeft sparen voor (klein)kinderen nog wel zin?

De rente op spaargeld is erg laag en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verandert. Heeft het dan nog wel zin om te sparen voor uw (klein)kinderen? 

Familie geld sparen
Nieuws
Datum: 01-03-2021

Als u verwacht dat de spaarpot van uw (klein)kind veel meer waard wordt, komt u waarschijnlijk bedrogen uit. De inflatie bedraagt gemiddeld namelijk zo’n 1,3% en er is op dit moment geen spaarrekening die zo’n rendement biedt. Zelfs het vertrouwde Zilvervlootsparen niet. 

Rente vergelijken 

Wel zijn er verschillen in de hoogte van de rente die verschillende spaarrekeningen bieden. Die zijn soms lastig met elkaar te vergelijken. Er zit namelijk verschil in of de rente per maand, kwartaal of per jaar wordt uitbetaald.  

Buitenlandse banken 

Ook bieden sommige buitenlandse banken hogere rentes. Dat kan aantrekkelijk zijn, maar er kleven soms ook risico’s aan. Spaargeld bij banken met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het depositogarantiestelsel. Lang niet alle buitenlandse banken hebben die vergunning. 

Garantiestelsel 

Dat depositogarantiestelsel is een soort verzekering op uw spaargeld. Als de bank failliet gaat en onder het stelsel valt, kunt u via DNB maximaal €100.000 per bank én per rekeninghouder vergoed krijgen. 

Spaardeposito 

Een spaardeposito geeft meestal een hogere rente dan een gewone spaarrekening. U zet uw geld dan voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld 10 of 15 jaar. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente. 

Aardig kapitaaltje 

Overigens hoeft een lage rente geen reden te zijn om niet te gaan sparen voor de volgende generatie. Want als u elke maand geld opzij zet, kunt u toch een aardig kapitaaltje bij elkaar sparen. Achttien jaar lang € 50 per maand storten, levert zo’n € 11.000 op.  

Meer informatie 

Overweegt u om te gaan sparen voor uw (klein)kind of voor een ander doel? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag bij het kiezen van een spaarproduct dat het beste bij uw wensen past. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.