Geld lenen voor uw verbouwing? Vergeet uw belastingvoordeel niet!

Wist u dat u ook kosten mag aftrekken als u een persoonlijke lening afsluit voor de verbouwing van uw huis? Uiteraard hanteert de belastingdienst hiervoor wel enkele regels. Wij zetten het voor u op een rij.

Bouwvakker isoleert het dak op zolder
Nieuws
Datum: 03-06-2020

In principe mag u de financieringskosten én de rente die u betaalt over uw lening aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting. Bewaar wel alle bonnen en facturen; als u een controle krijgt, moet u deze als bewijs kunnen laten zien.

Volledige rente aftrekbaar

Eigenlijk geldt de renteaftrek alleen voor de verbouwingskosten die daadwerkelijk zijn gemaakt. Lastig, omdat u de verbouwing waarschijnlijk in delen betaalt. Gelukkig heeft de fiscus daar iets op gevonden. U mag in de eerste zes maanden namelijk de volledige rente over uw lening aftrekken, of u het geld nu al heeft uitgegeven of niet.

Box 1 en box 3

Na die zes maanden verhuist de rest van de lening naar box 3 en is dan niet langer aftrekbaar. Maar zodra u weer een rekening betaalt in het kader van uw verbouwing, verhuist dat deel weer terug naar box 1 en mag u de rente die u vanaf dat moment betaalt weer aftrekken.

Verbouwingsdepot

Als u van tevoren al weet dat de verbouwing (veel) langer gaat duren dan een half jaar, is het vaak eenvoudiger om een aparte rekening bij uw bank te openen: een verbouwingsdepot. Ook in dat geval mag u de financieringskosten aftrekken.

De rente die u betaalt over het geld dat in depot staat, is tot maximaal twee jaar aftrekbaar. Na zes maanden moet u wel de rente die u krijgt over het geld verrekenen met de rente die u betaalt.

Meer informatie

Heeft u nog een vraag over dit artikel of overweegt u een persoonlijke lening af te sluiten? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.