Criminaliteit steeds vaker online

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dalen schadeclaims die betrekking hebben op traditionele vormen van criminaliteit. Maar dat betekent niet per se dat ons land veiliger is geworden. Want cybercrime neemt wel sterk toe. 

Cybercriminaliteit
Nieuws
Datum: 15-03-2021

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat  zakkenrollerij, straatroof, woninginbraak en winkeldiefstal vorig jaar afnamen. Dat heeft wellicht te maken met de maatregelen in het kader van de coronapandemie. Tegelijkertijd registreerde de politie meer online criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid in geschrifte en hacken. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt meer meldingen van hacking, phishing of malware. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30% ten opzichte van 2019, toen dit soort meldingen ook al met 25% was toegenomen.  

Grote gevolgen voor bedrijven 

Cybercriminaliteit berokkent schade aan individuele personen, maar ook aan de ondernemingen die getroffen worden door een aanval. Als dat uw bedrijf overkomt, moet u websites, programma’s of data repareren, herstellen of vervangen. Verder kunt u claims krijgen van mensen die door uw aanval schade opgelopen hebben. Ook een boete van de toezichthouder is mogelijk. En ten slotte kan een cyberaanval ertoe leiden dat uw medewerkers niet meer bij hun e-mail kunnen, de helpdesk onbereikbaar is en er geen nieuwe orders kunnen worden geplaatst. Uw bedrijf komt enige tijd stil te liggen, de omzet blijft achter terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen.  

Aandacht voor beveiliging 

Dat cybercriminaliteit zo toeneemt, maakt duidelijk dat u als ondernemer werk moet maken van een goede beveiliging. Het gaat dan om een grotere zorgvuldigheid bij procedures,  gebruik van wachtwoorden en back-up bestanden en om certificering van wie bij klantgegevens, orders, wachtwoorden en facturen kan. Bovendien is er aandacht nodig voor een betere beveiliging van routers en firewalls en beter onderhoud aan mail, webservers en websites.  

In gesprek over de cyberverzekering 

Naast aandacht voor beveiliging kunt u het beste met ons in gesprek gaan over een cyberverzekering om de financiële en juridische gevolgen van een cyberaanval te beperken. Een cyberverzekering is altijd maatwerk en kan afgestemd worden op uw risico’s, uw wensen en uw andere verzekeringen, zoals uw aansprakelijkheidsverzekeringen, uw bedrijfsschadeverzekering en uw rechtsbijstandverzekering.  

Wij adviseren u over wenselijke dekkingen en selecteren voor u de cyberverzekeringen met de laagst mogelijke  premies en de best passende voorwaarden. Neem contact met ons op. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.