Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) op 1 juli 2015, hebben ontslagen werknemers recht op een transitievergoeding. Dat geldt ook voor arbeidsongeschikte medewerkers. Onredelijk? U kunt worden gecompenseerd.
Als uw werknemer ziek wordt, betaalt u twee jaar lang zijn loon door. Na die twee jaar kunt u bij UWV ontslag aanvragen. Uw arbeidsongeschikte medewerker heeft dan recht op een transitievergoeding. Loondoorbetaling, re-integratiekosten en transitievergoeding: veel werkgevers vinden dat - alles bij elkaar opgeteld – onredelijk financieel belastend. Vaak wordt er daarom voor gekozen de arbeidsovereenkomst na 104 weken niet te beëindigen, maar slapend te houden. De werknemer blijft officieel in dienst, maar de loondoorbetaling stopt. En omdat er geen ontslag is, hoeft de transitievergoeding niet te worden uitgekeerd.
Transitievergoeding wordt gecompenseerd
Het slapend houden van de arbeidsovereenkomst van een zieke medewerker is begrijpelijk vanuit het standpunt van de mkb'er. Maar het is zuur voor de werknemer die niet de vergoeding krijgt waar hij recht op zou hebben als zijn arbeidsovereenkomst wel was beëindigd. Om dat probleem op te lossen, is de Regeling compensatie transitievergoeding bedacht. De transitievergoeding die u betaalt als een medewerker vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid uit dienst treedt, wordt dan gecompenseerd. De regeling treedt per 1 april 2020 in werking en heeft een terugwerkende kracht tot 1 juli 2015.
Dienstjaren tellen voor transitievergoeding
Waarom is het belangrijk om nu al rekening te houden met de compensatieregeling? Heel eenvoudig. De hoogte van de transitievergoeding is onder meer afhankelijk van het aantal dienstjaren. Wanneer de arbeidsovereenkomst slapend gehouden wordt, stijgt het aantal dienstjaren en moet u ook over die periode de vergoeding berekenen. Maar dat bedrag krijgt u niet gecompenseerd. Een belangrijk argument als u nu overweegt of u een arbeidsongeschikte medewerker na 2 jaar gaat ontslaan of niet.
Risico beperken
Arbeidsongeschiktheid bij medewerkers is een van de belangrijkste zorgen van de mkb-ondernemer. Er zijn verschillende oplossingen om uw risico te beperken en te verzekeren. Advies van een professional is daarbij onontbeerlijk. Neem daarom contact op met ons kantoor om te bespreken wat u aan maatregelen kunt treffen.
Zwolseweg 17-21
2994 LB Barendrecht
Postbus 1185
2990 CA Barendrecht
06-515 068 07 voor algemene vragen
06-184 527 99 voor schademeldingen of vragen
Contact
info@tinke.nl
0180 - 623 000
Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur. U belt tegen het lokale tarief, plus eventuele kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon. Wij hebben geen keuzemenu, u krijgt altijd direct een medewerker aan de lijn.