LInkedin Facebook Twitter Instagram YouTube

Bestelauto zakelijk of particulier bezit?

U heeft een bestelauto die u zowel privé als zakelijk gebruikt. Hoe zit het dan met de belastingen en verzekeringen? En is het voldoende om alleen de auto te verzekeren of zijn aanvullende dekkingen gewenst?

Een bestelauto is een auto met een laadruimte die voornamelijk voor het vervoer van goederen is ingericht. Als uw auto voldoet aan bepaalde eisen, kan de Belastingdienst hem aanmerken als grijs kenteken. Dat wordt zo genoemd omdat deze zakelijke auto’s oorspronkelijk een grijs kentekenbewijs hadden. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Wel krijgt uw kentekenplaat als eerste letter altijd een B of een V.

Fiscale voordelen
Met een officiële zakelijke bestelauto heeft u een aantal fiscale voordelen. Zo is het tarief voor de wegenbelasting lager en kunt u vrijstelling krijgen voor de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Ook kunt u de btw over de koop van de bestelauto terugkrijgen. U mag de bestelauto gerust privé gebruiken, maar om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen moet meer dan 10% van de kilometers zakelijk gereden worden. Ook moet u een btw-nummer hebben.

Zakelijk verzekeren
Als u de bestelauto zakelijk gebruikt, dan moet u hem ook zakelijk verzekeren. Dat is wel iets duurder dan een particuliere verzekering omdat er meer risico’s kleven aan zakelijk gebruik. Zo worden er doorgaans meer kilometers gereden en kan er sprake zijn van wisselende bestuurders. Wel kan de premie dalen als u kiest voor vergoedingen exclusief btw. Deze lagere vergoeding wordt immers gecompenseerd omdat u als ondernemer de btw van uw zakelijke uitgaven terugkrijgt.

Welke dekking?
Net als bij andere motorrijtuigverzekering heeft u de keuze uit een WA-verzekering, een beperkt cascoverzekering en een allrisk verzekering. Welke verzekering voor uw bestelauto geschikt is, hangt van een aantal factoren af, zoals de leeftijd en de dagwaarde van de auto. Maar ook als u afhankelijk bent van de bestelauto, onvoldoende geld achter de hand heeft voor vervanging en als het premieverschil maar klein is, kan dat de keuze voor een ruimere dekking rechtvaardigen.

Aanvullingen nodig?
Neem contact op met ons kantoor als u uw bestelauto goed wilt verzekeren. Wij bespreken de verschillende mogelijkheden en kijken ook naar gewenste of noodzakelijke aanvullingen. Want hoe zijn de goederen die u vervoert verzekerd tijdens het transport? En bewaart u gereedschap of ander materiaal in uw auto? Hoe voorkomt en verzekert u dan diefstal? Wij adviseren u graag.09-08-2018

Bezoekadres

Zwolseweg 17-21
2994 LB Barendrecht

Postadres

Postbus 1185
2990 CA Barendrecht

Contact

06-515 068 07 voor algemene vragen
 06-184 527 99  voor schademeldingen of vragen

info@tinke.nl
0180 - 623 000

Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur. U belt tegen het lokale tarief, plus eventuele kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon. Wij hebben geen keuzemenu, u krijgt altijd direct een medewerker aan de lijn.

Kvk nummer 24264808| WFT nummer 12002873| Disclaimer| PrivacyWebsite by DenK Internet Solutions
Top